Lappendag

Lappendag in WadwayLappendag op Scharrelboerderij Wadwaai.
Zaterdagochtend 25 november houden we een mini lappendag op scharrelboerderij Wadwaai. Tussen 9.00 en 12.00 uur kunt u voor lappen bij ons terecht. Alle beesten gaan zo zoetjes aan weer op stal. Alles wordt klaar gemaakt voor de komende winterperiode. We willen het buitenseizoen afsluiten, dat doen we met deze lappendag. U kunt deze dag, zo lang de voorraad strekt, naast de pakketten een speciale lappencombi krijgen bestaande uit kalfs- of varkenslappen gecombineerd met gehakt, tegen lappendagprijzen! Een mooie kans om kennis te maken met onze producten.

Traditiegetrouw staat november bekend als slachtmaand.
‘Na een zomer vetmesten was het varken klaar voor de slacht. In deze tijd van het jaar stookte men flink in huis, zodat het verse vlees kon drogen en geconserveerd werd voor de wintervoorraad. Andere Germaanse namen voor november zijn smeermaand en reuzelmaand, die beiden verwijzen naar het vet van de geslachte dieren. Het huisslachten was vroeger een gezellige aangelegenheid. Rond Sint Maarten werd er meestal begonnen. De buurt liep dan uit om te zien of het varken van de buren wel zwaarder en vetter was dan dat van hun zelf. De hele zomer was het varken vet gemest en als de dag daar was en de keurmeester het levende varken goedgekeurd had voor de slacht was iedereen opgewonden. De huisslachter werd vaak verwelkomd met een borrel, kreeg er tussendoor nog één en bij het afscheid een derde. Als hij meerdere slachtingen op een dag had, werd hij steeds vrolijker. De volgende dag kwam de keurmeester weer langs en stempelde het met blauwe van bosbessen gemaakte inkt, zodat iedereen kon zien dat het goed gekeurd was. Vervolgens kon de slager het verdelen en uitbenen. Het is ongelooflijk wat er allemaal van een varken gemaakt kan worden. Er werd niets weggegooid, alles kon men gebruiken. In die tijd bestonden er nog geen diepvriezers. Daarom werden alle technieken van het conserveren uit de kast gehaald, het zouten, roken, drogen, wekken en onder het vet zetten. Als de voorraad was aangelegd kon de winter komen’
(bron: Agrarisch erfgoed Nederland)

Het gaat tegenwoordig natuurlijk helemaal anders. Scharrelboerderij Wadwaai is een gesloten bedrijf. Dit betekent dat alle dieren op het bedrijf zijn geboren en opgegroeid. Er wordt niet zelf geslacht. De dieren komen na de slacht in delen bij onze vaste slager terug. Daar wordt het verwerkt tot de vleespakketten. Hierdoor is alles traceerbaar van geboorte tot op het bord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *