Texelaar

Lamsvlees van Texelaars bij Scharrelboerderij Wadwaai in Wognum

De schapenpopulatie in Nederland bestaat voor 70% uit zuivere Texelaars, 25% uit kruisingsproducten en 5% uit andere volbloed schapen, zoals het Fries en Zeeuws melkschaap, en het Zwartbles schaap. De Texelaar is het resultaat van kruisingen van inheemse polderschapen in het begin van deze eeuw met verschillende Engelse rassen, zoals de Leicester, de Wensleydale en de Lincoln. Toen de kruisingen niet meer voldeden aan de eisen, is een aantal fokkers een eigen soort schaap gaan fokken. Het resultaat was een groot, snelgroeiend en wolrijk schaap. Dankzij een effectieve selectie is de huidige Texelaar ontwikkeld tot een schapenras met een uitstekende vleeskwaliteit. Hierdoor is de Texelaar steeds populairder geworden bij de schapenhouders. De Texelaar ram wordt zowel gebruikt voor de zuivere Texelaar fokkerij als voor verschillende kruisingsfokprogramma’s.
Foto: Gert van den Bosch